Low-energy office building

Commercial

14/39

 
 
 
 
 

The building has an annual energy consumption of only 47,7 kWh/m2. Incorporating solar panels, ground water cooling and heat pumps in the project would further reduce the annual energy consumption to only 35 kWh/m2.

The new office building of Energinet.dk covers 4,000 m2. The simple architectural design has resulted in a flexible and easily comprehensible building consisting of three elements: meeting facilities on the ground floor, a uniting atrium and workstations on the top floor, which floats above the sloping landscape. The atrium is identity-creating, open and active.

A significant part of the environmental objective has been to ensure a high degree of flexibility. The open layout of the first floor as well as the light walls and simple, reusable elements will make it easy and problem-free to change the interior layout in the future.

Hide all
Show all

Project facts

Project facts

Location: Ballerup, Denmark
Client: Energinet.dk
Gross floor area: 4,000 m2
Year of construction: 2010 - 2011
Type of assignment: First prize in competition
Turnkey Contractor: Dahl Entreprise A/S
Landscape Architects: Schul Landscape Architects
Engineers: Hansen, Carlsen & Frølund Consulting Engineers

Sustainable architecture

Sustainable architecture

The design of the new office building of Energinet.dk has been based on three overall environmental objectives:

  • Local disposal of rainwater (LAR) resulting in a reduced load on the sewage system and reduced water consumption.
  • Making use exclusively of materials that ensure a good indoor climate, small environmental impact and a minimum of maintenance.
  • Low energy consumption and reduction of CO2 emissions.

Henning Larsen Architects has designed a low-energy building solely by means of optimising the design and an geometry - resulting in an office building in the lowest energy class possible. The building has an energy consumption of only 47,7 kWh/m2 a year. Incorporating solar panels, ground water cooling and heat pumps in the project would further reduce the annual energy consumption to only 35 kWh/m2. The building meets the requirements for low-energy class 1 according to Danish building regulations without the use of energy producing technologies.
HLA_Energinet_Ballerup_DIAGRAM_02.jpg

 

The design is based on the integrated energy design concept where the building is designed to achieve the lowest energy class possible - and thus the lowest possible maintenance and operation costs. In order to reduce the energy consumption of the building, the design team has focused on:

Shape and orientation: A compact building (large volume compared to surface area) reduces the heat loss and use of materials

Functional positioning: The energy consumption can be reduced significantly by means of a proper positioning of the various functions of the building. Permanent workstations are placed to the north-west and north-east to avoid overheating and blinding.

Daylight optimisation: By testing different daylight scenarios, the use of light and heat from the sun is optimised and the use of artificial lighting is reduced. Tailoring the light to the specific needs further optimises the use of artificial lighting. In the design process, light simulations have been applied to optimise the design and reduce the energy consumption for artificial lighting and cooling.

In the design process, a comfortable inflow of daylight has been ensured by means of the following:

  • Permanent sunlight protection on the facades to avoid a direct inflow of daylight and overheating.
  • Indirect inflow of daylight from overhead lights in the atrium.
  • Direct sunlight from the west in summer in the cafeteria and conference rooms. During the rest of the year, the rooms are in shadow.

The offices feature three-layer low-energy windows and, in some places, north-facing overhead lights. The offices only have direct sun from the west in summer. For the rest of the year, the rooms are in shadow.

The building has a green roof serving several sustainable purposes: It reduces the load on the public sewage system by means of slow percolation and evaporation. In addition, the collected rainwater is used for flushing the toilets and watering the garden, which contributes to reducing the overall energy consumption for cooling.

 

See also...

See also...

0831 Neroport

0831 Neroport

0833 Spiegel HQ

0833 Spiegel HQ

0863 Viborg Rådhus

0863 Viborg Rådhus

0763 Wing House

0763 Wing House

More information...

More information...

Press Release: Low-energy design for new office building

Press Release: Low-energy design for new office building

Henning Larsen Architects has won the competition for the new office building of Energinet.dk in Ballerup. The low-energy building has been achieved exclusively by means of optimising the design and geometry to create an office building in the lowest energy class possible.

Links...

Energinet.dk http://www.energinet.dk

Location

Map_Denmark_Copenhagen_Negative.png
  • Ballerup, Denmark

Contact

Architect, Partner and Manager of Consultancy Department
as@henninglarsen.com
Phone: +45 8233 3075
download vCard
Communications Manager
ffe@henninglarsen.com
Phone: +45 8231 3160
download vCard