The Wave in Vejle

Residential

8/14

 
 
 
 
 

With its two characteristic wave crests, the Wave in Vejle stands out as a sculptural icon both respecting and challenging its location.

Architecturally, the building relates to its fantastic location by Vejle Fjord. In daytime, the building will be characterised by the soft movements of the waves reflected in the water surface of the fjord. At night, the characteristic profile of the Wave will appear as an undulating mountain landscape of light and colour.

The building comprises 100 attractive flats - many of which are in two levels. The layout of the flats ensures a splendid view from all balconies. Together with the public promenade in front of the building, the Wave creates a beautiful connection between the fjord, landscape and town and consolidates the different elements in a clear and recognisable signature.

Hide all
Show all

Project facts

Project facts

Location: Vejle, Denmark
Client: Bertel Nielsen A/S
Gross floor area: 14,000 m2
Year of construction: 2006 - 2009
Type of assignment: First prize in invited competition
Engineer: Grontmij Carl Bro
Team of architects (competition): Søren Øllgaard, Christian Schjøll, Margrethe Grøn, Jakob Hastrup and Michael Christensen
Team of architects (project): Søren Øllgaard, Jesper Høiberg, Per Ebbe Hansson, Maja Aasted, Dorte Nielsen, Pelle Munch Petersen, Hans Vogel and Peer T. Jeppesen